Saturday, 29 July 2017

KOMBINASI PELABURAN TANAH+LEMBU+SAWIT

Beberapa minggu lepas aku terbaca kisah di newsfeed Facebook di mana McD sulamkan perniagaannya dengan hartanah. Patut pun perniagaan McDonald mantap dan sustain sehingga sekarang.

Beberapa hari lepas pula aku diseronokkan dengan proposal perniagaan penternakan lembu JV yg dah diusahakan nak masuk tahun keempat dengan rakan rakan kongsi di atas tanah yg ditanam kelapa sawit dan disulamkan dengan hartanah. Proposal ini keluar dari salah seorang rakan kongsi merangkap ABAH kami menjelang antara kami masih ramai tengah blurr taktau apa nak buat dengan juta juta wang yang menunggu masa nak turun dari Scotland. Hahaha.

Memang WOW. Aku pulak jenis tak boleh dengar proposal proposal perniagaan yang jenis integrate, differentiate, algebra, trigonometri dan sebagainya nie. Hehehe. Aku memang respect dengan orang yang boleh operate business macam ini sebab orang ini betul betul memaksimakan apa yang ada untuk menggandakan output. Inilah real businessman merangkap real property investor yang pure dalam mencantumkan titik titik rantaian perniagaan. Ecehhh term korporato sudah keluar.

Apa yang membuatkan aku lagi bertambah WOW ialah kombinasi tiga niche ini dalam mempelbagaikan pengeluaran/dapatan yang bakal dihasilkan. Antaranya:

1. Daging lembu keperluannya sentiasa tak cukup. Baik hari raya ataupun bukan hari raya. Lembu boleh bagi monthly income sama ada jualan hidup ataupun jualan daging sembelihan setelah lembu cukup umur.

2. Minyak kelapa sawit lagilah. Walaupun ianya komoditi yang sedikit volatile di masa artikel ini di tulis, aku percaya ini barang ada jasa dan masa depannya yang tersendiri. Kelapa sawit boleh bagi weekly income.

3. Paling bonus sepanjang hidup sebenarnya kenaikan nilai tanah tu sendiri. Bayangkan (Khai Bahar-Lagu nie aku tengah dengar time buat artikel ini), tanah pertanian tersebut ditukar syarat. Lepas tu dipecah pecah lot. Lepas tu jual. Kaya! Atau kita tanam pokok bangunan dulu kat tanah tu. Sampailah bangunan tu tumbuh jadi kondo. Hahaha. Masyuk!

Walaupun permainan pertanian, perladangan (baik anda Google beza pertanian dan perladangan) & penternakan ini antara industri yang paling banyak melibatkan penggunaan tanah dan bermodal tinggi, aku tetap percaya permainan ini sangat bagus.

Bila aku dah cakap bagus, maknanya memang bagus. Serius tak tipu. Siapa yang bercita cita seperti ini, teruskan usaha anda dalam merealisasikan impian ini. Mudah mudahan. Insyallah.

Nak semak harga/nilai pasaran semasa tanah? Klik sini.

RAFIQ ADNAN, SI PERISIK DARI RUMAH




KELAPA SAWIT



LEMBU



UKUR DULU TANAH SEBELUM JADI JUTAWAN MEE SEGERA