Thursday, 15 December 2016

MURAH TAPI MERAGUKAN. APA CHECK LIST YANG PERLU DIPERINCIKAN SEBELUM BETUL BETUL BERTINDAK NAK BELI TANAH



Sila rujuk gambar yang tertera.


Seperti taman syurga dunia idaman ramai.


Siapa rajin cari, mesti boleh jumpa.


Terutamanya bagi yang dah lama bosan dengan keadaan duduk di bandar dan nak "balik kampung tanam jagung".


Mana nak dapat harga macam tu sekarang nie. Kalau kat bandar, harga macam tu dapat apartment secoit jer. Ini rumah dapat, siap ada tanah lebihan utk diusahakan buat $$$$$.


Cuma kawasan di sana banjir atau tidak, anda boleh tanya saudara mara atau rakan yang mahir di area sana.


APA INFO DI GAMBAR?


-Beli tanah pertanian dapat rumah 1.5 tingkat, dapat lebihan tanah hampir 10 ekar, dah ada kebun kelapa sawit dan ada sungai.

-Purata harga keseluruhan sekitar RM30,000 per ekar. (Mengikut sifir pakar sawit 2016, pembelian tanah yg berharga RM30k/ekar yang mempunyai tanaman kelapa sawit boleh memberikan pulangan kasar sekitar 20% setahun dari jumlah modal yang dah digunakan untuk membeli tanah)

-Pegangan bebas (freehold). Bukan pajakan.

-Tanah sangat luas bagus untuk masa depan dan pembahagian harta kepada anak anak.


TAPI....


TAPI....


TAPI....


Ada sesuatu yang "fishy" atau ragu ragu yang dapat dijangka disitu.


Kalau Tuan bijak bestari, apakah dia?


Kongsikan keraguan yang anda nampak di ruangan komen.


Kredit: mudah.my

Nak semak harga/nilai pasaran semasa tanah? Klik sini.


RAFIQ ADNAN, SI PERISIK DARI RUMAH













1 comment: