Thursday, 15 December 2016

BAGAIMANA NAK TAHU SESUATU TANAH YANG DIIKLANKAN ITU BETUL-BETUL MURAH ATAU TAK



Cuba pergi kat mana2 website yang ada orang iklankan tanah pertanian untuk dijual. Kalau nampak harga tanah pertanian tu, macam mana korang nak klasifikasi kan ianya betul2 murah?


Orang yang dah ada "sense of price" dan berpengalaman biasanya tahu sesuatu tanah pertanian itu murah atau tak.


Bukan macam beli rumah. Kalau harga belian rumah lagi mahal dari harga rumah jiran, kita cakap mahal. Kalau harga belian rumah lagi murah dari rumah jiran sebelah, kita cakap murah.


Tanah nie awak kena ada pengalaman. Tak kisahlah pengalaman membeli ke. Pengalaman menjual ke. Pengalaman menguruskan dan mengusahakan ke. Lagi bagus experience feeling tu dilalui sekurangnya setahun. Lagi lama lagi bagus. Baru "sense of pricing" anda terhadap sesuatu tanah itu akan peka sebaik baiknya.


Kalau tak, RM30,000 per ekar awak cakap murah, RM300,000 per ekar pun awak cakap murah, semuanya awak hantam cakap murah.


Yelah. Berkeinginan sangat nak ada sebidang tanah sekurangnya 1 ekar. Kan?




Kredit: mudah.my




RAFIQ ADNAN, SI PERISIK DARI RUMAH





No comments:

Post a Comment