Thursday, 8 February 2018

PEMBELAJARAN TANPA SUKATAN

Pernah terfikir bagaimana sewaktu zaman sekolah dahulu jika kita tidak diberikan apa apa sukatan pembelajaran atau sebagainya untuk belajar atau menelaah sesuatu bidang ilmu? Contohnya:

1. Tiada sukatan pelajaran yang ditentukan untuk sesuatu bidang ilmu tersebut.
2. Tiada buku yang pernah diterbitkan oleh mana mana penulis untuk bidang ilmu tersebut yang boleh dijadikan rujukan.
3. Tiada nota ringkas untuk memudahkan pembelajaran atau menyimpulkan keseluruhan bidang ilmu tersebut.
4. Tiada langsung guru yang mahir atau berpengalaman dalam bidang ilmu tersebut yang boleh mengajar, mengadakan kelas/ kuliah/ tutor, mengadakan proses pembelajaran dan pengajaran dan boleh dijadikan rujukan.
5. Tiada langsung pelajar atau orang lain yang sama sama ingin belajar atau menelaah bidang ilmu yang sama yang boleh dijadikan rakan perbincangan ilmiah.

Tup tup. Terus kena masuk dewan peperiksaan (kalau bidang ilmu yg ada exam lah). Atau dalam istilah lain, tup tup terus kena guna ilmu dalam bidang tersebut untuk mengaplikasikan dalam kehidupan atau menyelesaikan masalah (kalau bidang ilmu yg takde exam).

Apa yang anda lakukan untuk memperoleh ilmu tersebut? Bagaimana anda akan lakukan untuk dapatkan ilmu tersebut?

Salam Think Tank demi sekelumit cabang ilmu baru.

IMAGINATION IS BOUNDLESS

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Tuesday, 6 February 2018

MODEL ASAS PENUBUHAN FIRMA HARTANAH - ONE STOP PROPERTY CENTER

Agak lama tidak menulis semenjak dari tahun lepas. Tak silap kalau lihat archive, pada tahun 2017 hanya sempat up satu post sahaja. Kesibukan di akhir tahun 2017 bagi merealisasikan pelan pelan back up dek beberapa pelan yang terpaksa ditamatkan riwayatnya merupakan penyebab kegersangan post di tahun 2017.

Menapakkan perniagaan perniagaan sememangnya bukan perkara kacang. Hanya mereka yang berpengalaman, tabah, berintelek dan tak pernah putus asa sahaja yang terus steady. Oktober 2017 menyaksikan satu pertemuan yang agak serius bersama rakan rakan lama dalam pelbagai bidang yang berkaitan hartanah. Antaranya:

1. Rakan penilai hartanah, V
2. Rakan peguam hartanah
3. Rakan ejen hartanah, E
4. Rakan perunding hartanah, REN
5. Rakan banker
6. Rakan probationer agent & valuer, PEA & PV.
7. Rakan LHDN Melaka.
8. Rakan PDT Alor Gajah, Jasin & Melaka Tengah.

Sebagai seorang yang hanya freelancer, copywriter, marketer dan amateur coder, sememangnya aku berasa sungguh kecil bila dipanggil oleh mereka mereka yg hebat itu untuk melakukan jalinan kerjasama di zaman aku yg ketandusan ini.

Memandangkan majoriti rakan rakan masih bekerja dengan majikan masing masing secara sepenuh masa, beberapa low cost operational model dilihat seakan mudah untuk direalisasikan. Antaranya:

1. Setelah kerja aku di department sedut menyedut bersama programmer dan webmaster berjaya menghasilkan penyedutan data yang berkualiti, kami akan pass ke department call menge call.
2. Sekurangnya seorang well trained telemarketer akan buat kerja call menge call. Setelah persetujuan didapati, telemarketer ini akan pass job kepada department runner.
3. Sekurangnya seorang well trained runner akan buat kerja merempit utk dapatkan sign owner, collect cheque, viewing, submit loan & sebagainya.
4. Ujikaji pertama di jajahan Melaka.
5. Kalau berjaya, kita paste di negeri negeri lain memandangkan penyedutan data sudah mula merebak serata Malaysia.

Ini ialah projek eksperimental untuk menghasilkan sebuah model yang boleh diikuti. Berapa ramai valuer dan estate agent di luar sana yang sudah lama attach dengan firm lain tapi takut takut untuk setup firm sendiri. Takut cashflow tidak boleh cover overhead, takut REN ramai tidur dan takut tak dapat jadi panel bank ialah antara alasan alasan biasa didengari bila ditanya kenapa taknak buka firm sendiri.

Apa apa pun, segala permulaan kita mulakan dengan niat yg betul. Tak perlu takut takut dan risau tak jadi sebab kami pun dah biasa mendapat hikmah dari startup startup yang tak jadi. Satu hari nanti, pasti ada yang menjadi punya. Percayalah!


HASIL 5 HARI DARI DEPARTMENT SEDUT MENYEDUT

Muhammad Rafiq Adnan, rafiqadnan69@gmail.com

Saturday, 29 July 2017

KOMBINASI PELABURAN TANAH+LEMBU+SAWIT

Beberapa minggu lepas aku terbaca kisah di newsfeed Facebook di mana McD sulamkan perniagaannya dengan hartanah. Patut pun perniagaan McDonald mantap dan sustain sehingga sekarang.

Beberapa hari lepas pula aku diseronokkan dengan proposal perniagaan penternakan lembu JV yg dah diusahakan nak masuk tahun keempat dengan rakan rakan kongsi di atas tanah yg ditanam kelapa sawit dan disulamkan dengan hartanah. Proposal ini keluar dari salah seorang rakan kongsi merangkap ABAH kami menjelang antara kami masih ramai tengah blurr taktau apa nak buat dengan juta juta wang yang menunggu masa nak turun dari Scotland. Hahaha.

Memang WOW. Aku pulak jenis tak boleh dengar proposal proposal perniagaan yang jenis integrate, differentiate, algebra, trigonometri dan sebagainya nie. Hehehe. Aku memang respect dengan orang yang boleh operate business macam ini sebab orang ini betul betul memaksimakan apa yang ada untuk menggandakan output. Inilah real businessman merangkap real property investor yang pure dalam mencantumkan titik titik rantaian perniagaan. Ecehhh term korporato sudah keluar.

Apa yang membuatkan aku lagi bertambah WOW ialah kombinasi tiga niche ini dalam mempelbagaikan pengeluaran/dapatan yang bakal dihasilkan. Antaranya:

1. Daging lembu keperluannya sentiasa tak cukup. Baik hari raya ataupun bukan hari raya. Lembu boleh bagi monthly income sama ada jualan hidup ataupun jualan daging sembelihan setelah lembu cukup umur.

2. Minyak kelapa sawit lagilah. Walaupun ianya komoditi yang sedikit volatile di masa artikel ini di tulis, aku percaya ini barang ada jasa dan masa depannya yang tersendiri. Kelapa sawit boleh bagi weekly income.

3. Paling bonus sepanjang hidup sebenarnya kenaikan nilai tanah tu sendiri. Bayangkan (Khai Bahar-Lagu nie aku tengah dengar time buat artikel ini), tanah pertanian tersebut ditukar syarat. Lepas tu dipecah pecah lot. Lepas tu jual. Kaya! Atau kita tanam pokok bangunan dulu kat tanah tu. Sampailah bangunan tu tumbuh jadi kondo. Hahaha. Masyuk!

Walaupun permainan pertanian, perladangan (baik anda Google beza pertanian dan perladangan) & penternakan ini antara industri yang paling banyak melibatkan penggunaan tanah dan bermodal tinggi, aku tetap percaya permainan ini sangat bagus.

Bila aku dah cakap bagus, maknanya memang bagus. Serius tak tipu. Siapa yang bercita cita seperti ini, teruskan usaha anda dalam merealisasikan impian ini. Mudah mudahan. Insyallah.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com



KELAPA SAWIT



LEMBU



UKUR DULU TANAH SEBELUM JADI JUTAWAN MEE SEGERA

Thursday, 15 December 2016

BERHUHU MELIHAT TANAH FREEHOLD RM20,000/EKAR



Penjual tanah oh penjual tanah.


Krisis ekonomi 2017-2018 belum sampai tapi ramai tuan tanah sudah mula tak boleh duduk diam. Kasihan mereka.


Nampak pulak iklan tanah dijual di lokasi yang cun melecun kat web susah.my. Hahaha.


Dah buat carian kat pejabat tanah minggu lepas, dan upah rakan juruukur untuk menyahihkan lokasi hartanah dan beberapa perkara lain, memang sahih dan wujud seperti dilihat depan mata!


Ciri-ciri tanah tersebut:


Freehold, untuk bumi sahaja, harga RM20,000/ekar, direct owner, booking 2%, boleh beli secara tunai atau loan, tanah pertanian tapi dalam zoning perumahan, geran 1 nama dan owner masih sihat, bukan tanah RTP (Rancangan Tanah Pinggir) atau tanah TOL (Temporary Occupied License @ HSM/HSD), tanah berpagar dan sempadan jelas, dah ada tanam sawit 5 tahun mengeluarkan hasil, 55-60 pokok sawit di setiap satu ekar tanah dan dah ada orang kampung yang diupah untuk petik sawit 2 minggu sekali dan tinggal sambung jer khidmat mereka, kat tanah ada rumah pondok 20x30 kaki persegi lengkap dengan tandas untuk pekerja berehat atau owner nak datang melawat, lapisan pertama dan ada akses jalan, air dan elektrik, bukan kawasan banjir dan saluran perparitan dah buat hingga ke parit utama, keadaan mineral dah cek dan tanah pun bagus utk tanaman, tanah bersih tak bersemak samun, ada sedikit rumput ragut untuk integrasi ternakan lembu atau kambing, tanah di permukaan rata dan empat segi, bukan lot lidi memanjang halus atau tiga segi atau trapezium, tiada kaveat/sekatan, buyer boleh guna lawyer sendiri DAN kos guaman, pejabat tanah & lhdn penjual tanggung sebab dah masukkan dalam kos keseluruhan. (Anggaran kos guaman maksima 5% jika beli secara loan bank dan maksima 2.5% jika beli secara tunai dari harga jualan yg dipersetujui.)


TAPI.......


TAPI.......


TAPI.......


Nak jual lump sum total 15 ekar. RM300,000.


Alangkah indahnya kalau ada kawan sparring.


Taknak ramai ramai.


2-3 orang pun dah cukup.


Ramai ramai nanti ramai nak mencakar jer. Hehehe.


Yang takde tunai banyak pun takpe.


Tapi sanggup belajar bersama.


Yang takde tunai dan nak bermula dari bawah, caranya ialah rumah nombor 1 sampai rumah nombor 4 kita hantam beli secara mark up loan setiap rumah dapat cashback around rm30k-rm50k. Listing rumah below market untuk mark up loan seperti diatas+duit sewaan rumah yg boleh cover loan bank tiap2 bulan seperti itu saya ada lubuk baekk. Hehehe.


Pembelian kelima, kita beli tanah lump sum secara tunai beramai ramai.


Taknak jv beli tanah secara hutang @ loan bank. Kena buktikan ada tunai sebelum JV. Kalau loan, nanti ada yang meroyan. Kekekeke.


Tanah diatas akan dipecah 2-3 nama dan tiap2 orang akan dapat geran sendiri2. Sangat berbaloi sebab sorang dapat dalam 5-7.5 ekar.


Harga rm20,000/ekar tuuuu. Income tandan buah segar sawit sekarang rm500/tan. Kata pakar sawit, seekar secara worse atau purata boleh hasilkan 1 tan sebulan jika tanam 55-60 pokok dengan penjagaan standard. Kiralah setahun berapa rm masyukkk. Hahaha.


Agak2 dah bosan dengan sawit, kita pecahkan by lot dan tukar syarat kepada kediaman. 1 ekar boleh pecah kepad 5-6 lot lepas tolak rezab jalan dan parit. 1 lot kita jual murah2 jer rm50,000. Huahuahua. Takpun JV @ pawah dengan developer. Boleh dapat rumah free!


Adeh. Banyak lagi nie tanah murah murah yang segala kondisinya bagus tapi kena beli lump sum.


Ade yang berkeinginan juga ke?


Komen sikit "Saya berkeinginan!"


Atau SHARE dan repost "Saya berkeinginan!"


Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com





KESABARAN DAN PENJAGAAN EMOSI YANG LUAR BIASA PERLU DITITIPKAN DALAM DIRI BAGI MENDAPATKAN HASIL YANG LUAR BIASA DALAM PELABURAN TANAH



Tanah ini bahan mentah. Beli tanah nie banyak aspek kena nilai. Bukannya macam beli hartanah yang sudah siap bangunan. Hartanah yg sudah siap bangunan nie dah jadi final product dan boleh dipakai terus. Cara beli barang siap tak sama dengan cara beli bahan mentah.


Nak beli tanah nie prosesnya memang mudah. Birokrasinya pun tak berlapis lapis sangat macam membeli hartanah yang sudah siap bangunan.


Tapi tahukah anda, lagi kurang birokrasi sesuatu proses itu, lagi tinggi kebarangkalian sesuatu proses jual beli itu ada "kebocoron"?


Contohnya, proses jual beli hartanah yang sudah siap bangunan bukan sahaja melibatkan pejabat tanah ataupun pejabat pendaftar negeri. Malah pihak berkuasa tempatan lain seperti majlis daerah/bandaraya dan institusi perbankan juga terlibat dalam setiap urusan jual beli. Memang banyak pihak perlu dihadap dalam urusan ini berbanding urusan jual beli tanah.


Walaupun hartanah yg sudah mempunyai bangunan melalui proses birokrasi yg melecehkan, tahukah anda sebenarnya secara tak langsung pihak berwajib tersebut pun bertindak sebagai pihak yang akan memastikan segala piawaian mematuhi standard dan tiada ketirisan berlaku dalam jual beli anda?


Jual beli tanah ini mudah. Ada tunai dan buat urusan di pejabat tanah tanpa guna khidmat peguam pun kita boleh dapat hak milik. Tak macam urusan jual beli kebanyakan hartanah yg dah mempunyai bangunan.


Sebab itu kes penyelewangan tanah yang paling banyak dan selalu kita dengari berbanding kes penyelewengan hartanah yg dah siap bangunan diatasnya. Faham ke tak?


Tanah ini prosesnya pemilikannya mudah. Tapi tak boleh diambil mudah. Nanti susah. Jika tiada ilmu dan tiada yang nak bimbing, bersedialah menanggung bebanan seumur hidup.


CONTOH DI GAMBAR:


Tanah yang lokasinya bukan di Filipina.


Harga: RM225,000 (RINGGIT MALAYSIA DUA RATUS DUA PULUH LIMA RIBU)


Keluasan: 2,839,627 kaki persegi @ 65 ekar


Harga per ekar: RM3,461/ekar


Diulangi lagi, tanah ini prosesnya pemilikannya mudah. Tapi tak boleh diambil mudah. Nanti susah. Jika tiada ilmu dan tiada yang nak bimbing, bersedialah menanggung bebanan seumur hidup. Lokasi nombor 18 ratus. Kemahiran mengusaha dan kepok di poket ada berapa ribu ratus itu harus ditanya. Kekekekeke.


Apa komen anda???


INI PILIHAN KOMEN:


A

Komen "Beritahu saya kalau ada senarai tanah mur mur" kalau ada yang berminat nak memilikinya dengan dengan harga tak masuk akal.


ATAU


B

Siapa nak beli tanah tapi perlukan bimbingan, bolehlah komen "Bimbinglah daku ke jalan yang lurus." Hehehehehe.


ATAU


C

Siapa nak join geng beli tanah borong yang ahlinya ada maksima 3 orang sahaja untuk selamanya boleh PM saya di inbox dengan ayat "Saya nak join geng beli tanah borong". (Strict selection only).


Pilihlah mana yg kalian suka.


Dengan syarat boleh bersabarlah. Ini tidak, belum mula apa apa lagi pun dah mula lompat katak. Dah mula nanti ada yang lompat bintang kot. Kekekekekekeke.


Yang Ikhlas Berkias & Menghias,


Si Penggali Tanah Kubur Yang Sentiasa Berhuhu






Kredit: Google Map

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com











BAGAIMANA NAK TAHU SESUATU TANAH YANG DIIKLANKAN ITU BETUL-BETUL MURAH ATAU TAK



Cuba pergi kat mana2 website yang ada orang iklankan tanah pertanian untuk dijual. Kalau nampak harga tanah pertanian tu, macam mana korang nak klasifikasi kan ianya betul2 murah?


Orang yang dah ada "sense of price" dan berpengalaman biasanya tahu sesuatu tanah pertanian itu murah atau tak.


Bukan macam beli rumah. Kalau harga belian rumah lagi mahal dari harga rumah jiran, kita cakap mahal. Kalau harga belian rumah lagi murah dari rumah jiran sebelah, kita cakap murah.


Tanah nie awak kena ada pengalaman. Tak kisahlah pengalaman membeli ke. Pengalaman menjual ke. Pengalaman menguruskan dan mengusahakan ke. Lagi bagus experience feeling tu dilalui sekurangnya setahun. Lagi lama lagi bagus. Baru "sense of pricing" anda terhadap sesuatu tanah itu akan peka sebaik baiknya.


Kalau tak, RM30,000 per ekar awak cakap murah, RM300,000 per ekar pun awak cakap murah, semuanya awak hantam cakap murah.


Yelah. Berkeinginan sangat nak ada sebidang tanah sekurangnya 1 ekar. Kan?




Kredit: mudah.my


Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.


Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com





IDAMAN SEMUA ORANG



"Nak memiliki tanah dalam beberapa ekar.


Ada rumah sebuah diatasnya, ada beberapa pokok buahan buahan yang sedap dan ada sungai yang mengalir jernih dan sejuk."


Ini fitrah semula jadi manusia yang ingin memiliki dan menghuni taman taman indah bak syurga yang mana kita dah didedahkan pun seperti yang dibaca di Al Quran.


Kalian semua termasuklah saya tidak boleh menidakkannya. Ini fitrah kita.


Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

MURAH TAPI MERAGUKAN. APA CHECK LIST YANG PERLU DIPERINCIKAN SEBELUM BETUL BETUL BERTINDAK NAK BELI TANAH



Sila rujuk gambar yang tertera.


Seperti taman syurga dunia idaman ramai.


Siapa rajin cari, mesti boleh jumpa.


Terutamanya bagi yang dah lama bosan dengan keadaan duduk di bandar dan nak "balik kampung tanam jagung".


Mana nak dapat harga macam tu sekarang nie. Kalau kat bandar, harga macam tu dapat apartment secoit jer. Ini rumah dapat, siap ada tanah lebihan utk diusahakan buat $$$$$.


Cuma kawasan di sana banjir atau tidak, anda boleh tanya saudara mara atau rakan yang mahir di area sana.


APA INFO DI GAMBAR?


-Beli tanah pertanian dapat rumah 1.5 tingkat, dapat lebihan tanah hampir 10 ekar, dah ada kebun kelapa sawit dan ada sungai.

-Purata harga keseluruhan sekitar RM30,000 per ekar. (Mengikut sifir pakar sawit 2016, pembelian tanah yg berharga RM30k/ekar yang mempunyai tanaman kelapa sawit boleh memberikan pulangan kasar sekitar 20% setahun dari jumlah modal yang dah digunakan untuk membeli tanah)

-Pegangan bebas (freehold). Bukan pajakan.

-Tanah sangat luas bagus untuk masa depan dan pembahagian harta kepada anak anak.


TAPI....


TAPI....


TAPI....


Ada sesuatu yang "fishy" atau ragu ragu yang dapat dijangka disitu.


Kalau Tuan bijak bestari, apakah dia?


Kongsikan keraguan yang anda nampak di ruangan komen.


Kredit: mudah.my

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.


Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com













HARGA TANAH PERTANIAN YANG DIANGGAP MURAH, BERPATUTAN DAN MAHAL DI MALAYSIA



1. Harga bawah RM40,000/ekar. Murah. Selepas double check segala "keraguan" dan boleh accept kekurangan yang ada, kalau takde masalah, boleh terus beli.






2. Harga antara RM40,000/ekar hingga RM90,000/ekar. Berpatutan. Masih lagi berbaloi dan bergantung kepada apa projek yang anda nak usahakan bagi memaksimakan penggunaan dan keuntungan.






3. Harga RM90,000/ekar hingga RM120,000/ekar. Diklasifikasikan mahal jika ingin mengusahakan projek pertanian. Melainkan ianya berada di zon perumahan dan anda bercadang untuk menjual secara lot atau sebagainya setelah menamatkan projek pertanian anda, ianya baru berbaloi.


Kongsi link blog ini tanda anda sedang belajar meningkatkan kepekaan anda terhadap harga tanah semasa di Malaysia.


Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

Sunday, 8 November 2015

APA KAITAN TANAH DAN PEMERINTAH NEGERI


1. Tanah di negeri yang mempunyai Sultan
2. Tanah di negeri yang tak mempunyai Sultan
Ingat balik, apa perkaitan, contradict dan pola2 di Negeri Negeri Selat, Negeri Negeri Bersekutu & Tidak Bersekutu
Apakah yg membuatkan bangsa lain suka bertapak Negeri Negeri Selat seperti Singapura, Penang & Melaka?
Atau tanah yg mempunyai kesultanan yg memerintah sukar dipohon?
Bincangkan. Sambil2 tu saya nak layan baca perkongsian aktiviti2 sifu pertanian dan fertigasi di wall mereka.
Jom bertani & teruskan berkongsi!

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

SENARAI SEMAK PERSEDIAAN RAPI SEBELUM MEMOHON TANAH KERJAAN

Salam malam.
Banyak soalan yg saya terima mengatakan yg tuan tuan semua ingin tahu bagaimana cara memohon tanah kerajaan. Ya, kebanyakan tuan tuan semua berniat ingin mengusahakan aktiviti pertanian diatas tanah yg bakal dipohon.
Walaubagaimanapun, apa saya cadangkan, mulakan dari bawah dahulu tuan tuan. Kenapa tidak kita usahakan tanah terbiar milik orang lain dulu? Ikat agreement 10-15 tahun. Kita mula dengan belajar clear kan semak samun. Dan terus mula bertani di tanah orang lain dahulu.
Dah ada untung lepas 3 tahun hasil di tanah orang, baru besarkan kapasiti untuk bertani di tanah sendiri menggunakan pengalaman yg ada. Time ini baru apply tanah kerajaan. Duit dah betul2 banyak, baru pejabat tanah yakin anda boleh bayar cukai dan premium untuk memiliki tanah. Bila mereka yakin, itu yg senang lulus. Disaat itu, clearkan belukar belantara lah pula kan!
Aktiviti pertama kita di tanah orang lain tadi kita tetap teruskan. Aktiviti di tanah sendiri kita mula. Teruskan proses ini mengikut matlamat masing2 nak ada berapa banyak ladang & nak buat berapa banyak $$$$$.
Percayalah, dengan cara ini, tanpa pembiayaan bank pun, perniagaan pertanian tuan tuan boleh berkembang!
Nota: Salah satu punca permohonan gagal ialah kegagalan membuktikan kepada pihak yg berkuasa bahawa kita banyak $$$$$ dan layak untuk memiliki tanah tersebut.
BACA NOTA DI GAMBAR UNTUK BERMULA MENGUSAHAKAN TANAH TERBIAR
Tuan tuan rasa belajar benda baru? Kongsikan kepada rakan rakan yang lain.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

BAGAIMANA HENDAK MEMASTIKAN PRODUK KELUARAN ANDA BOLEH MEMONOPOLI PASARAN DENGAN SEMPURNA

Berikut ialah jenis kategori/rantaian perniagaan:
ABC RESOURCES: Pengeluar yang mengeluarkan produk mentah.
ABC MANUFACTURING: Pengilang yang memproses produk mentah kepada produk siap.
ABC WHOLESALE: Memborong dan mengedar produk mentah & produk siap dalam konsep Business-To-Business.
ABC MARKETING: Menjual produk mentah dan produk siap di pasaran runcit terus kepada pelanggan dalam konsep Business-To-Customer.
ABC HOLDING pula ditubuhkan untuk mengawal keempat empat subsidiary tersebut untuk tujuan:
1. Menaikkan volume pengeluaran.
2. Supaya pengawalan turun naik harga boleh dikawal.
3. Dan membawa kepada keuntungan hasil daripada pasaran yg sudah di dominasi.
Ulang lagi SOP yg sama untuk mendominasi produk/crops yg lain pula.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

Saturday, 7 November 2015

KADAR SEWA TANAH SEEKAR RM100

Ada lagi ke kadar sewa tanah seekar RM100-RM150 untuk sewaan setahun?
Kalau ada, kenapa beli kalau menyewa lagi untung?
Firasat Hati: Atau mungkin ini kadar sewa 'kawtim' sesama rakan kot.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

BERIKUT IALAH CARA & KELEBIHAN KENAPA ANDA PERLU MILIKI KEDIAMAN SENDIRI DI KAMPUNG

HARGA RUMAH DI BANDAR MAHAL?
Ini salah satu penyelesaiannya.
1. Beli tanah pertanian sekurangnya 1 ekar.
2. Cek zoning tanah tersebut dan pastikan kediaman dan bukannya industri ataupun lain2.
3. Pecah lot dan ambil 1/5 bahagian untuk buat rumah.
4. 4/5 bahagian kerjakan jadi projek pertanian.
5. Purata pendapatan hasil tani sebulan rm2500-rm10500.
Nota 1: Hasil pendapatan tersebut lebih berbaloi daripada jadi "miskin bandar". Kos ke tempat kerja dapat dijimatkan sebab halaman rumah anda ialah tempat kerja anda.
Nota 2: Boleh gunakan hasil pendapatan anda untuk bayaran pinjaman jika anda bermula dengan berhutang.
Nota 3: Menjelang tahun 2020, kebanyakan akan beralih kepada aktiviti menghasilkan pendapatan dari rumah. So, siapa kata kerja di internet sahaja boleh buat dari rumah?
Nota 4: Jika bermula dengan 2 ekar, kos bina rumah boleh dapat free! Nak tahu?
Betullah kata pepatah "BALIK KAMPUNG TANAM JAGUNG". Yang ada pm saya runsing kena buang kerja n etc, jangan takut kalau kena buang kerja time ekonomi tengah down begini. Rezeki Allah di mana mana. Yang penting kena sentiasa rajin berusaha. Dan jangan takut cuba benda baru. Insyallah.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

KENAPA PERMOHONAN TANAH KERAJAAN ANDA TAK LULUS

Anda pohon tanah 10 ekar. Guna atas nama orang perseorangan/individu. Tanpa mempunyai apa2 dokumen yg meyakinkan anda boleh bayar premium tanah dan yuran2 lain untuk tanah 10 ekar tersebut, anda rasa pihak yg berkuasa nak meluluskan atau tak?
Pihak berkuasa tersebut banyak kerja dan banyak permohonan perlu diuruskan. Ingat tak tension ke bila LPS atau geran dah dikeluarkan, tapi last2 anda beritahu anda surrender tak jadi nak miliki tanah tu sebab takde duit utk bayar premium, duit cukai, duit untuk usahakan tanah & alasan lain. Mereka pun manusia.
Ramai beb beratur nak tanah murah hari ini.
Pernah fikir kenapa ladang2 besar macam FELDANG, KOPERASI PERMODALAN FELDANG, BEBERAPA KEMENTERIAN YANG DIPERBADANKAN, SIME DARBANG, GENTONG PLANTATION DAN SEBAGAINYA senang dapat tanah? Rasa2 korang mereka beli dari pemilik individu ke?
Tidak! Diawal mereka kebanyakan dapat kurniaan dari kerajaan.
Bagaimana mereka boleh yakinkan kerajaan untuk mengurniakan tanah kepada diorang untuk diusahakan???
Mereka yakinkan dengan menunjukkan dokumen kewangan paling asas iaitu PENYATA & LAPORAN KEWANGAN seperti cashflow statement, income statement dan profit & loss statement.
Penyata kewangan yg sihat akan memudahkan lagi urusan untuk mendapatkan tanah kerajaan.
Ditambah pula mereka ini membuat MOU & MOA untuk memberikan keuntungan tambahan kepada kerajaan.
Kerajaan/orang kerajaan kalau dengar pendapatan tambahan ini, mesti suka!
Persoalan saya, individu/orang perseorangan ada ke penyata kewangan?
Tak kisahlah ada atau tidak, apa alasan anda dan kenapa masih lagi memohon tanah kerajaan atas nama individu?
Pesanan saya, kalau nak apply tanah seekar, biarlah persiapannya seperti nak apply tanah 10 ekar.
Jangan nak apply tanah 10 ekar, tapi persiapan seperti hendak memohon tanah seekar.
Think big & you will grow big!

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

RAMAI TAK TAHU PENTINGNYA PERGI KE PEJABAT TANAH SEBELUM MEMBAYAR DEPOSIT PEMBELIAN TANAH

Sepanjang berkecimpung dari tahun 2011 dalam dunia tanah tanih ini, antara tempat yg sering saya lawati ialah PEJABAT TANAH.
Kenapa nak pergi pejabat tanah?
Jawapannya tidak lain tidak bukan ialah untuk mendapatkan DATA YANG SAHIH DAN TERKINI.
Bagaimana nak dapatkan DATA YANG SAHIH DAN TERKINI?
Senang sahaja. Cakap sahaja anda nak:
1. Salinan sah atau
2. Carian rasmi hakmilik atau
3. Carian persendirian
Sekurangnya, anda dapat tahu:
1. Betul ke nama penjual betul seperti yg tertera di geran. Hidup atau mati ke. Satu penama atau banyak penama ke.
2. Kategori tanah tersebut bersesuaian atau tidak dengan matlamat projek yg bakal anda usahakan.
3. Sekatan sekatan tanah tersebut yg boleh membuatkan anda layak/tidak layak untuk memiliki tanah tersebut.
4. Tempoh pajakan yg tinggal, gadaian, luas tanah & cukai.
Ada yang tanya saya penting ke tidak buat carian ini???
Jawapan saya: TAK PENTING KALAU ANDA TAK TAKUT KERUGIAN MENDAPAT TANAH BERMASALAH ATAU DEPOSIT ANDA BURN ATAS KES KES TERTENTU.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com 

Friday, 6 November 2015

MENCARI PEMBEKAL CILI

Salam rakan rakan. Ada rakan2 pembekal cili kering tak? Kalau ada mohon kenalkan diri atau tinggalkan contact rakan2 yg boleh membekalkannya di ruangan komen. Harap boleh kerjasama untuk jangka masa panjang. Terima kasih.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

HAK SEORANG MUSLIM TERHADAP MUSLIM YANG LAIN

Selamat pagi Jumaat rakan rakan. Semoga kita memperoleh segala keberkatan pada hari ini. Insyallah.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

KENAPA ILMU TANAH BERSAHABAT DENGAN ILMU PERTANIAN

Ilmu tanah=Ilmu berkaitan hal ehwal perundangan tanah seperti cara menyewa tanah, cara membeli tanah, cara memohon tanah rezab GLC, cara memohon tanah kerajaan, cara berurusan dengan pejabat tanah untuk mendapatkan kelulusan, CARA MENGETAHUI LOKASI TANAH KERAJAAN YANG BELUM PUNYA HAK MILIK UNTUK KITA BELI MURAH-MURAH DARI KERAJAAN TANPA MELALUI BROKER, cara memilih juruukur, cara memilih peguam, cara mendapatkan pembiayaan tanah dan pertanian & sebagainya.
Ilmu pertanian: Ilmu berkaitan hal ehwal mengoptimumkan hasil pertanian diatas tanah seperti cara menyemai benih, pemilihan baja, kawalan penyakit, perancangan ladang, pengurusan ladang, pemasaran hasil, pemprosesan hasil, inventori hasil dan sebagainya.
Ilmu hartanah=Ilmu berkaitan hal ehwal harta tanah seperti sewaan kediaman, sewaan rumah, sewaan bilik, sewaan kedai, jual beli bangunan, pengurusan bangunan, penilaian nilai bangunan dan sebagainya.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

TANAH KERAJAAN BERJAYA DI POHON DENGAN HARGA RM500/EKAR DENGAN BERURUSAN SENDIRI TERUS KE PEJABAT TANAH TANPA MELALUI BROKER/AGEN/ORANG TENGAH

1. Kena tahu spot adakah itu kawasan tanah kerajaan atau tanah terbiar yg sudah ada pemilik.
2. Jika spot mengena & sah tanah kerajaan yg dalam zone, teroka dahulu atau mohon dahulu tak jadi masalah. (Boleh cari lokasi di internet seperti di gambar untuk cari spot tanah kerajaan)
3. Mohon terus untuk mendapatkan GERAN/GERAN MUKIM.
4. Jika tak dapat, tak mengapa.
5. Mohon HSD/HSM.
6. Kerajaan suka walaupun HSD/HSM sebab dapat $$$$$ dari cukai tahunan yg dikenakan. Kita pun tak kisah, bayar cukai baru rm20.
7. Lepas 3 tahun, mohon PAJAKAN/PAJAKAN MUKIM.
8. Waktu inilah permainan bermula. Nombor-nombor yg pejabat tanah tawarkan seperti RM500/ekar - RM1000/ekar ini pasti buat kita senyum lebar.
9. Layan terus pertanian 99 tahun.
10. Sambil2 tu, kentalkan hati dengan ilmu ilmu tanah yg ada untuk dapatkan GERAN/GERAN MUKIM.
Next: Saya akan kongsikan di WALL FB SAYA teknik agak "kejam" tapi halal iaitu BAGAIMANA NAK CARI LOKASI TANAH KERAJAAN YANG SUDAH MEMPUNYAI PERTANIAN TIDAK SAH DIATASNYA UNTUK KITA MOHON SAMPAI DAPAT. Ini lagi mudah untuk lulus. Insyallah.
Saya cuma kongsikan. Terpulang kepada tuan2 dan niat tuan2. Industri pertanian untuk bumiputera kalau tengok polisi perundangan, memang bias. Jeles non bumi kalau tahu.
Seperti di gambar:
Lot kuning bernombor ialah tanah yg dah mempunyai pemilik.
Lot kelabu di pinggir lot lot kuning ialah tanah kerajaan.
Di gambar kedua ialah cara nak kaji kecerunan tanah yg nak dipohon adakah berbukit atau tanah rata yg sesuai dengan jenis pertanian yg akan dijalankan.
Sekian & thanks.

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com

CONTOH PELAN TANAH YANG ANDA PERLU TAHU

Baru jumpa. Tak payah bersusah susah ke Pejabat Tanah Melaka tunggu berminggu minggu. Teknologi di hujung jari. Hidup mesti cergassss broooo.
Bersambung...

Nak semak harga semasa tanah? Klik sini.

Muhammad Rafiq Adnan

rafiqadnan69@gmail.com